Lees hier het verhaal van 2016

Lieve frietliefhebber,

In 2012 zijn wij -van Vlaams friteshuis ‘van Gogh’- de gevierde patatbakkers van Amersfoort. We winnen dat jaar de AD friettest. Fantastisch!!!

In 2013 presteren we ook goed, maar onder ons kunnen.
In 2014 scoren we onder de maat. Dat zit ons niet lekker. Onze friet is volgens de keurmeesters lekker en smaakvol, maar minder knapperig dan gewenst. Niet leuk om te horen. We hebben de hand in eigen boezem gestoken en zijn nog beter ons best gaan doen.

Met het hele team hebben we alle stappen van het patatbakken nog eens grondig doorgenomen: verschillende aardappels zijn getest en diverse soorten olie geprobeerd. We willen namelijk de allerlekkerste friet bakken. We zijn, ja hoor, je mag er best om lachen, gepassioneerde patatbakkers.

Het zal je wellicht zijn opgevallen dat we in de zaak heel regelmatig vragen of het frietje naar wens is. We houden onszelf op die manier scherp met directe feedback.

De test

De keurmeesters van AD zijn ook dit jaar weer langs geweest. Onze patatbakker Paul (bijna 20 jaar ervaring) mocht de frietjes bakken. Op verzoek heeft hij de frietjes ingepakt en meegegeven aan het testteam. Hij whatsappte zijn collega’s trots dat hij een prima friet had meegegeven en alle vertrouwen had in een goede beoordeling. Dat was fijn om te horen.

Na het testmoment begon onze telefoon te rinkelen. Collega-patatbakkers waren ook getest door het AD en wilden ons daar graag even over spreken. Het is fijn om samen de onderlinge strijd aan te gaan en elkaar te stimuleren.

We vertelden elkaar hoe de test was afgenomen. En daar begint de ellende. Wat bleek namelijk: het AD hanteert verschillende manieren om friet te keuren!
– In de meeste zaken wordt de friet besteld en direct na het bakken geproefd. Zo moet je friet inderdaad eten, direct uit de puntzak…
– Bij ons (en nog een paar andere zaken) werd verzocht de bestelling in te pakken. De friet werd vervolgens meegenomen naar de auto, uitgepakt en geproefd. Dan eet je nog steeds een lekker frietje. Maar wel iets minder lekker. Inpakken van friet maakt de beleving toch net wat minder. Dat weet iedereen.

We waren zeer verbaasd en onthutst. Het AD spreekt immers van een “wetenschappelijke test met een wiskundig rekenmodel” en schrijft zelf in een brief dat de friet “ter plekke wordt getest”.

Meningsverschil

Natuurlijk hebben we direct contact gezocht met AD-redacteur Paul Hovius. We gaven aan -bij Paul en bij het Centrum voor Smaakonderzoek– dat met deze testmethode de resultaten niet betrouwbaar zijn. Paul is het daar niet mee eens. Hij vindt dat het smaakverschil tussen ingepakte friet en direct geconsumeerde friet miniem is.

Zo ontstond een meningsverschil. Wij denken dat inpakken de kwaliteit van de frietjes aantast, want in aardappels zit vocht en een gefrituurde aardappel wasemt na. Als je net gefrituurde frietjes inpakt, kan het vocht niet weg. Dat gaat ten koste van de krokantheid en knapperigheid.

Wij zijn teleurgesteld dat ons frietje de afgelopen jaren geen serieuze kans heeft gehad. Dat is lastig te verteren. Het AD mag in zo’n belangrijke test niet meten met twee maten. Alleen in 2012 is onze friet in de winkel getest…

Wat te doen?

Wij, van het Vlaams friteshuis, vinden het belangrijk dat er kritisch naar ons vak wordt gekeken. We zijn professionals die zichzelf voortdurend willen verbeteren. Het is dus mooi dat een landelijke krant ieder jaar een keuring doet. Maar…: doe het dan wel eerlijk.

We hopen dat Paul en het Centrum van Smaakonderzoek de test grondig onder de loep zal nemen en volgend jaar alle friet op dezelfde wijze zal testen.

Tot slot

We wensen de winnaar van de friettest 2015 natuurlijk ontzettend veel plezier met hun mooie notering. Het is geweldig om de friettest te winnen, dat weten wij als geen ander. We houden ook dit jaar vast aan onze traditie en gaan de gelukkige winnaar een presentje brengen, plus een persoonlijke felicitatie.

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om dit bericht uit te lezen. We ontvangen je graag in onze zaken in Amersfoort en horen graag wat jullie van onze frietjes vinden. We doen ons uiterste best om je de heerlijkste friet van Nederland te serveren. Neem de ranglijst echter maar met… een korreltje zout!

Contact

Wil je ons spreken nalv dit artikel: mail met info@vangoghfrites.nl. We nemen contact met je op. Maar er moet ook patat worden gebakken!

Facebook

Facebook ontploft. Onze klanten staan vierkant achter ons.

Wetenschappelijke erkenning van ons standpunt

Pieter Punter is sensorisch psycholoog en research director bij OP&P product research; wellicht het bekendste en invloedrijkste centrum voor smaakonderzoek in ons land. Hij maakt gehaktstaven van de AD friettest en geeft ons “volkomen gelijk dat het inpakken van vers gebakken friet de kwaliteit sterk doet afnemen en dat je op die manier appels met peren vergelijkt. Daar is niets wetenschappelijks aan en dit valt met geen enkele wetenschappelijke rekenmethode te corrigeren.”

Leuk weetje: Het AD deed ooit een test van rookworsten. Twee identieke worsten kregen 2 uiteenlopende beoordelingen: niet te eten en heerlijk! De producent heeft toen een rechtszaak aangespannen en de rechter heeft geëist dat er een rectificatie kwam.