Maria verschijning in Amersfoort!

Wat hebben Maria, graffiti én een zak patat met elkaar te maken? Helemaal niets, tot het moment dat streetartist Daniël van de Haterd een lege muur ziet. De komende decemberdagen waakt de heilige moeder verlekkerd over het winkelend publiek in de Langestraat.

Wie onder de Kamperbinnenpoort de Langestraat oploopt, kan haar niet missen. Ruim zes meter hoog, en vier meter breed prijkt ze op de gevel van Vlaams Friteshuis Van Gogh, op de hoek van de Langestraat met de Muurhuizen. De afgelopen dagen werd ze nog gedeeltelijk afgeschermd door een grote steiger, waarop kunstenaar Daniël van de Haterd haar tot leven wekte. Dit weekend is hij naar alle waarschijnlijkheid weg, waarna moeder Maria in volle glorie te aanschouwen is.

Verfraaien
Een kleine week werk zit erin, zegt Van de Haterd, in het kunstwereldje beter bekend onder zijn artiestennaam Awsum. Dat ze een frietje vast moest houden (‘het is per slot van rekening een patatzaak’), ontsproot uit zijn brein. Het idee haar überhaupt te portretteren, kwam van Mariska Jacobi van evenementenbureau iaMeventz en Paul-David Tigelaar, directeur van VVV Amersfoort. ,,In juni kregen we het idee dat het prachtig zou zijn de Amersfoortse binnenstad rond kerst te verfraaien met wat kunst,” zegt Jacobi. ,,En waarmee kan dat dan beter, dan een eigentijdse afbeelding van Maria?”

En dat is niet alleen maar logisch vanwege Maria’s rol in het kerstverhaal. De heilige moeder speelt ook een grote rol in het Mirakel van Amersfoort. De legende verhaalt over een Mariabeeldje dat in 1444 door een meisje in de Eem wordt gegooid, maar na het opvissen ziekten kan genezen en kaarsen eeuwig kan laten branden. ,,Juist de relatie tussen kerstverhaal en Amersfoort maakt haar de perfecte figuur voor een kunstwerk.”

De verbeelding van Maria blijft waarschijnlijk tot begin volgend jaar hangen.

De kans bestaat dat ze tot die tijd niet alleen blijft. Het duo Jacobi en Tigelaar speelt met de gedachte elders in de stad nog een grafittikunstwerk te laten maken. ,,Die zou dan iets te maken moeten hebben met Sint Joris en de Draak, die ándere Amersfoortse legende,” aldus Jacobi.