Na de ophef komt de Keierbal nu echt uit het frituurvet
Gideon Hofland
23 augustus, 12:35
•
4 minuten leestijd
De Keierbal en Lange Jan zijn vanaf nu twee typische snacks uit Amersfoort. Het gefrituurde ei in krokant en pittig jasje werd samen met de gehaktstaaf met eigen saus donderdagavond gepresenteerd, geproefd én goedgekeurd.
Tientallen genodigden aten ze voor het eerst op Lepeltje Lepeltje op uitnodiging van frituur Van Gogh die ze, samen met hulp van lokale leveranciers en koks, bedacht. De Keierbal is een variant op de Groningse eierbal: een gekookt Barnvelds ei omhuld met een vadouvan kruidenragout in een dik krokant jasje.
“We vinden hem eigenlijk gewoon heel lekker”, aldus Melissa en Rob. Het eten van de snack, iets kleiner dan een tennisbal, kan een uitdaging zijn. Melissa had wat schroom: “Je durft niet in het ei te happen. Misschien komt de hete inhoud eruit. Net als bij een bitterbal”, zegt ze. Dat bleek mee te vallen, bij een Keierbal net uit het vet bleek dit geen probleem.
Hoe eet je de Keierbal?
Ook de smaak is opvallend, de bij vlagen exotische kerrieragout gaat goed samen met het ei. De korst is lekker dik en goed krokant. Het is de kunst een hap te nemen van ragout en ei tegelijk. Ook om te voorkomen dat met alleen het ei in de hand eindigt. Uit de hand eten is het devies, dat kan ook heel goed met de Lange Jan. “Dat past ook in de moderne cultuur van minimalistisch, niet te veel afval. Uit het handje eten en daarna de vingers aflikken, prima!”, besluit Rob
Marc Stolk van slijterij Van Wees eet de snacks ook graag met de hand. Hij leverde de Schotse whisky voor de Boozy BBQ saus. Samen met de Dubbele Stout van Rock City Brewing en de sambal van Sambal Bert zit het in de saus die hoort bij de Lange Jan. Dat is de andere nieuwe snack, een krokante gehaktstaaf van varkensvlees dat wordt geleverd door scharrelslager Van der Plaats.
Vrienden Demi, Luuk en Stefan aten ook de Keierbal. Stefan is zelfs goed bekend met de Groningse eierbal, hij woonde zes jaar in Groningen waar hij bedrijfskunde studeerde. Al at hij de snack daar altijd wel in beschonken toestand, bekent hij. De Groningse en de Amersfoortse snack zijn niet te vergelijken: “Ze verschillen in smaak en textuur. Zo heeft de eierbal een iets dunner laagje en hier zit er meer kerrie in. In Groningen lijkt het toch meer op een kroket met een ei erin. Deze was ook erg lekker.”
Demi had nog nooit een eierbal gegeten: “Ik vond hem wel lekker, mijn eitje was wel een beetje groen. Ik had iets meer ragout verwacht. Misschien is een kerriesaus erbij wel lekker?” Luuk woont tegenover een snackbar, komt daar om de twee dagen en noemt zichzelf fijnproever: “Ik vond hem heerlijk, ik ga hem vaker kopen.”
Afgelopen juni zorgde een artikel op Nieuwsplein33 over de komst van de Keierbal, een golf van aandacht in de landelijke media. Er kwamen zelfs verontwaardigde reacties uit het hoge noorden; de snack zou een schending van het cultureel erfgoed van Groningen zijn. Maar in het park bleek deze avond dat de storm inmiddels is gaan liggen.
Alle landelijke media-aandacht van tv-zenders en radio dj’s waren natuurlijk van harte welkom bij Arn Zuyderduin, eigenaar van Van Gogh friteshuis. “Dat was een mooi momentum geweest om te lanceren. Maar we vonden het geen goed idee om het te overhaasten. De kwaliteit is belangrijker en de vakantie stond voor de deur.”
Gelimiteerd
De Lange Jan is een blijvertje, maar hoe lang de Keierbal verkrijgbaar is blijft spannend. Zuyderduin: “Het is een vers product, we moeten de kwaliteit kunnen garanderen. En als hij niet verkocht wordt, is dat moeilijk. Daarom verkopen we hem ook alleen van vrijdag tot en met zondag op onze locaties. Invriezen bleek niet mogelijk, daarom kijken we hoe groot de vraag blijft. Het is een ‘limited edition’, maar hoe limited dat weten we nog niet.”
Aanleiding voor het maken van de nieuwe snacks is het zilveren jubileum van Frituur Van Gogh, de typisch Amersfoortse snackbar waar men graag met lokale leveranciers werkt. Uit de vaste klantenkring kwamen op verzoek 250 ideeën voor nieuw fastfood, waaronder de Keierbal. Daarvan werden vijf verschillende recepten geprobeerd die door een testteam van vijftien personen werden beoordeeld.