Overzicht van 2017 en een voorschot op 2018

Zoals ieder jaar ook nu weer een overzicht van onze strapatsen in 2017 en een voorschot op 2018.

Onze nieuwe winkel

De belangrijkste ontwikkeling in 2017 is  de opening van onze derde winkel in Amersfoort aan de Utrechtsestraat. Voor de inrichting maakten we gebruik van concept ontwikkel bureau  Enbiun.
We hebben dankzij Enbiun een leuke manier gevonden om onze winkels een gezamenlijke identiteit te geven zonder dat we de winkels kopiëren.
Het idee is het volgende: klanten met onze puntzakjes in de hand in de zaak zorgt al voor veel herkenning. We hoeven dus niet heel hard te schreeuwen met uitingen in en voor de winkels.
Onze keukens krijgen allemaal een strak wit getegelde ruimte met rvs keuken apparatuur. Functioneel en verzorgd: goede werkplekken.
De verkoopbalie is een harde “grens”. Voor de balie aan de klanten kant vind je een bijzonder ontwerp wat strak doorgevoerd is. In de Utrechtsestraat hebben we dat gedaan met een wild plafond en een visgraat motief op de wanden: allemaal gemaakt van hout van oude aardappelkratjes uit 1967.

De lampen, prijsborden, vuilnisbakken en wandschappen hebben we zelf ontworpen en laten maken bij Vos Group. Zonder dat iemand er iets van gezegd heeft hebben we het ontwerp van onze puntzakjes aangepast. Ik vind ze werkelijk prachtig in alle eenvoud. Martine tekende een nieuwe puntzak voor promotie op onze meeneem tasjes. Binnenkort komen er ook linnen tassen met de puntzak erop gedrukt in de verkoop.

Martine tekende verder diverse platen van aardappels, onze met Goud bekroonde Amersfoortse kroketjes en mijn favoriet: de plaat van de pindasaus. Heel gaaf. Tevens vervingen we onze stoepborden voor fraaie houten exemplaren.

Apparaten en zo

Technisch is er ook nieuws. We snijden op een andere manier direct in het zicht van de klant. Per aardappel maken we frites in machines die werken op perslucht. Al gezien? Ook onze ovens worden vervangen door HR ovens van de Kuiper. Tevens betaal je bij ons of met PIN of via onze betalingssystemen die de kassalade hebben vervangen, Veilig, foutloos en hygiënisch. Jullie merken er niets van, maar we hebben ook hard gewerkt aan planning software, kassa indelingen en voedsel registratiesystemen. Vooral Maikel heeft hier veel tijd in gestoken. Thanks!

Drie winkels

Op 16 maart ging de winkel voor het eerst open op de Utrechtsestraat. Inmiddels zijn we een half jaar verder en kunnen we vaststellen dat de zaak prima loopt. Als straks Hudsons Bay ook open is en het gebied nog aantrekkelijker wordt kunnen we vast nog wat sprongen maken. Gelukkig is gebleken dat de winkel aan de Arnhemsestraat (op 80 meter van de nieuwe winkel) na een kleine dip ook weer tegen het niveau zit van voor de opening van de nieuwe zaak. Onze good old van Gogh bij de Kamperbinnenpoort draait gewoon lekker door.
Als toetje na de altijd best intensieve periode van verbouwen en inrichten van zo’n nieuwe zaak hebben we de week erop in de zaak aan Langestraat de verkoopbalie en de inrichting voor de snijmachine geplaatst. De firma Renselaar heeft alles prima gemaakt en afgeleverd. In de nieuwe friskasten vind je inmiddels allemaal nieuwe door Tim uitgezochte hippe drankjes naast de Coca Cola.

Foodtrucks

Sinds 2016 zijn we ook op pad met onze rijdende aardappel: de Pieper Mobiel. In 2017 merkten we hoeveel we al geleerd hebben in het eerste seizoen. Wat gaat het allemaal al veel makkelijker. Robbert-Jan heeft geweldig geholpen afgelopen seizoen.

We deden heel veel Lepeltje Lepeltjes in Nederland en hebben ontzettende leuke evenementen zoals “Into the Woods” verzorgd. Het was de eerste keer dat tijdens ITTW friet werd geserveerd. Naast de Pieper Mobiel stond Frank Hoogendoorn een mooi portret van Vincent van Gogh te schilderen, waarvan Ralf Silvius een mooie time-lapse maakte. Heel tof!

Nog een Food-truck!

Inmiddels hebben we onze vintage brandweerauto omgebouwd tot Frietendorf. Kleinere evenementen kunnen we hiermee voor zeer concurrerende tarieven opsieren met onze frites.

Onze Vetspetters

Paul, Tim en inmiddels ook Angel zijn bekende gezichten. Maar meer friet scheppen betekent ook meer handjes nodig. Gelukkig zijn we gewend om mensen in te werken en treffen we het bovenmatig met onze sollicitanten. Nu we groter worden is er ook meer verloop in het team.

We hebben een ontzettend leuk team. Jesse werkte al enige tijd voor ons als part-timer en is nu in dienst als leerling. We zijn dus inmiddels ook een Erkend Leerbedrijf. Tim is onze leermeester.
Max nam na jaren trouwe dienst afscheid om zich op zijn studie te richten. Nieuw kregen we Fedde, Erik, Christiaan, Jasper, Robbert-Jan (HulpPiet bij de Pieper Mobiel) en Willemijn. Maikel heeft anderhalf jaar zijn steentje bijgedragen aan van Gogh en gaat eind februari een nieuwe uitdaging aan. We zullen hem missen! Maikel ging onder andere veel op pad met onze Frietwagen Frietendorf. Binnenkort plaatsen we een vacature voor een voltijds kracht.
Slimmerikken reageren nu met het opsturen van een CV natuurlijk…

Happenings

Valentijnsactie

Dit jaar hebben we weer leuke dingen gedaan. Op Valentijnsdag organiseerden Maikel en Angel een leuke actie: Kom naar onze winkel met jouw Valentijn.

We zorgden voor frites, onze nieuwe Knuffel/Truffelmayonaise, champagne en life muziek met Esmee en Sven. We onthulden het bankje voor Jolanda en Vanja. Zij hebben elkaar ooit “gevonden” in onze zaak. Verliefd, net niet getrouwd en nu ook nog een prachtige dochter. Dat vraagt om een verrassing.

Oh ja, Marlies maakte speciaal aardappel-ijs als toet. Het was een heerlijke avond!

Oogstfeest

In April kon je bij ons in de frietwinkel een Frietplant afhalen. Ongeveer 50 mensen haalden een aardappelplant bij ons op om die vervolgens in 100 dagen op te kweken tot mooie aardappelplant.

Met onder de grond (hopelijk) mooie knollen. Spannend. Ralf Silvius en Caroline Schmitt maakten hilarische filmpjes ter ondersteuning van de adoptieouders en zette een stream op waar je 24/7 de groei van zijn Frietplant kon bekijken.


Op 23 augustus beleefden we onze eerste editie van het Oogstfeest. Ralf Silvius presenteerde de middag. Alle bezoekers van Stadsboerderij ‘De Vosheuvel‘ kregen een puntzak Vlaamse frites aangeboden, gemaakt van de nieuwe oogst aardappelen. Onze buren in de Arnhemsestraat Speelpakhuis deelde kleine cadeautjes uit.

De eerste puntzak frites werd namens Frituur Van Gogh aangeboden aan “Technisch Bureau van Slooten B.V.” hoofdsponsor van deze dag. Met een mooie sponsorbedrag van € 500,- kan ezel “Toos” van “Stadsboerderij de Vosheuvel” de komende 2 jaar weer van verzorgd worden. Naast de heerlijke Vlaamse frites werden er ook diverse leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen (bijv. zaklopen, aardappelrace, workshop frietzak tekenen, ponyrijden, knuffelen met dieren of lekker spelen in de speeltuin).

De eigenaren van een  aardappelplant namen de  oogst aardappels mee naar het Oogstfeest.  Wij maakten er ter plekke heerlijke Vlaamse frites van.

Mariska van IamEventz hielp mee en Rinze Heininga maakte een hele mooie aftermovie.

Volgend jaar is Aardappelhandel John van der Kroon hoofdsponsor en gaan we er weer een hele toffe dag van maken. Tijdens het Oogstfeest bezochten we tijdens de Roadshow met de Foodtrucks enkele sportclubs, de Voedselbank en een verzorgingstehuis. We deelden er verse frietjes uit. Inderdaad: feest!

Samenwerkingen

Ook dit jaar hebben we weer prettig samengewerkt met diverse partijen: Zuivelboerderij de Kopermolen, Slagerij Jochem Diekerhof, Stomerij Klement, TweeWielkoeriers, ASB banden service, Sambal Bert, Buuf in de Serre, Het Lokaal, Smaak van de Streek, de Observant, de Marienhof, Flint, Wat is dat Patat, Willem en Drees, Gemeente Amersfoort, CliniClowns, Kultlab, Recordstore day, OBA, CityMarketing Amersfoort, restaurant de Aubergerie, Van Hooven elektronica.Met Laura Bommezijn organiseerden we voor de derde maal Liefde voor Amersfoort, de verwendag voor vrijwilligers uit de toeristische sector in Amersfoort. Ook dit jaar weer een feest!

Reviews en waardering

Wij vinden het zelf best bijzonder dat we ons al jaren in de bovenste regionen van TripAdvisor bevinden in Amersfoort. Wel heel leuk. 

Ook de klanten ervaringen op Facebook en de sterk in gebruik gestegen Google reviews zien er zeer goed uit. Dat is natuurlijk heel erg prettig en we danken je er bijzonder hartelijk voor. Verder tikten we bijna de 8000 volgers aan op Facebook en net geen 1000 op Instagram. Ook al mooie cijfers. Ralf Silvius maakte mooie 360 graden foto’s van onze winkels.

Bijltjesdag voor de AD testen

Zoals je wellicht weet heb ik me de afgelopen jaren druk gemaakt over de AD friettest. In 2012 wonnen we de test. Daarna verdiepte ik me in de opzet en methode van de test. Die bleek ondermaats. Na contact met de samensteller van de test werden er zaken verbeterd maar bleven er kwalijke zaken in  de opzet van de test aanwezig. Inmiddels is AD in zwaar weer gekomen met de testen en moet de redactie diep door het stof. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen op de voet en via de belangen vereniging ProFri adviseer en bemoei ik me ermee waar dat kan.

In 2018 zijn onze plannen helder!

Hernieuwen Langestraat

Eerst de winkel in de Langestraat hernieuwen. Vanaf 30 januari zijn we gesloten. We proberen de herkenbare elementen op een toffe manier terug te laten komen. Alleen de kroonluchter moet het veld ruimen, daar was alweer heel wat commotie over op onze Facebookpagina. Op 10 februari moeten we weer open kunnen met onze nieuwe winkel.

Valentijnsdag

Op 14 februari kan je komen kijken met je Valentijn tijdens de tweede editie van onze Valentijnsactie.

Oogstfeest 2018

In April lanceren we de nieuwe Frietplanten die uiteindelijk terecht komen op het Oogstfeest in augustus op de Stadsboerderij.

FC Amersfoort

We hopen mee te kunnen helpen bij het mogelijk maken van FC Amersfoort 2018. We houden je op de hoogte.

Column

Ik mag in 2018 een maandelijkse column verzorgen in het vakblad voor de patatbakker: SnackKoerier. Erg uitdagend en leuk om te doen.

Bestelapps

In 2018 lanceren we onze bestelapps. Je kunt binnenkort je bestelling online plaatsen en afrekenen. Op de door jou gekozen tijd staat je bestelling dan klaar om door je afgehaald te worden in 1 van onze winkels. We zijn nog even aan het testen, het is bijna klaar!

Gewoon doorgaan!

Verder blijven we natuurlijk lekkere frites en kroketten maken voor jullie en gaan we de paden op en de lanen door met onze Foodtrucks de Pieper Mobiel en Frietendorf. We komen elkaar vast tegen. Ik wens je een fritesvol 2018. Maak er wat van!

hier.

Vriendelijke groet, Arn Zuyderduin