We bezochten de Markthal in Rotterdam

De Markt?hal

Zo. We (met mevrouw van Gogh) zijn even wezen kijken in de Markthal in Rotterdam. Wat vonden we er van?
Markthal heeft een bijzonder gebouw. Het is in de Skyline van Rotterdam, die imposant is, geen groot “landmark”. Er zijn veel grotere en opvallender bouwsels. Het is een groot gebouw wat mooi is als je er door heen kijkt. De zij-aanzichten zijn niet spectaculair. De doorkijkjes zijn wel heel gaaf. Je kijkt in een mooie ruimtelijke hal. In de hal is de voorstelling op de wanden fenomenaal. Werkelijk prachtig!
Helaas heeft men als kerstversiering een aantal hele grote kerstkransen aan rood lint gehangen. Was leuk in de jaren 70. Smoelt voor geen meter. Verder staan er wat kerstbomen. Maar ook een gave koek en zopie.

Koud!

Het was een koude dag. De eerste dag waarop de temperatuur in de richting van 0 graden kwam. Wat blijkt: de Markthal is een koelkast! Met oostenwind is het werkelijk ijskoud binnen. Dat is als bezoeker nog te doen. Maar als medewerker ben je na een paar uur onderkoeld. Dat was dan ook het gesprek van de dag onder de winkeliers. Die dan ook gekleed waren als overwinteraars op Nova Zembla. Probeer maar eens gebakjes in te pakken met verkleumde vingers.

Iets anders wat opviel was dat de ramen van de panden op de eerste verdieping aan de buitenzijde een laagje aanslag op hebben gelopen. Er wordt natuurlijk flink gebakken en gekookt binnen. De afzuigdampen worden gefilterd, maar dat lijkt niet voldoende te zijn. We hopen dat de glazenwasser goed werkt doet.

Wat is het en wat heeft de Markthal?

Is de Markthal een markt? Ja en nee. Je kunt er heel veel soorten vis, vlees, groenten en kruiden kopen. Maar in de Markthal is het aanbod duur. Wij zagen witlof voor 50 euro de kilo! Het waren dan wel mini-witlofjes. (Een kort onderzoek leert ons dat de prijs bij de teler ongeveer 2 a 3 euro per kg hoger is te zijn ten opzicht van gewone witlof). Outrageous dus.

Als je vergelijkt met de Bocharia in Barcelona (genoemd als voorbeeld voor het project Markthal) viel het ons op dat dat een heel andere sfeer en aanbod heeft. Als je daar rondloopt met je boodschappenlijstje kan je echt bijna alles kopen wat je nodig hebt. In de Markthal zal je hooguit een gedeelte van je ingrediƫnten kunnen kopen. Als je in Barcelona Centrum een goed restaurant hebt koop je met gemak in op de Bocharia. Dat zie ik in de Markthal niet gebeuren.

Er is ook een Chinese supermarkt. Maar daarvan heeft Rotterdam er veel, en ook heel veel betere!

Nieuw?

Is het dan kommer en kwel? Nee. Er zijn leuke vernieuwende concepten met bv chocola en smoothies en je vind er mooi verantwoord vlees, vis en groente. Maar ook een Delifrance, broodje shoarma en natuurlijk verse friet van Bram Ladage. Bram was op het moment dat wij er waren de drukste zaak. Beloof ons dat je even een verse kroket proeft bij Ladage. En zet die dan aub even naast de Amersfoortse kroket. Bram heeft een mooi zaakje neergezet waarbij ieder vierkante meter juist is benut. Heel goed gedaan. Het personeel weet ook een leuke marktsfeer neer te zetten. Knap!

Wat echt geslaagd is in het concept zijn de eettentjes die aan de zijkant geplaatst zijn. De sfeer is daar heel leuk en het aanbod goed. Dat vonden wij het leukst. Bezoek de Burger Bar en eet Tapas. Ook beredruk.

Verdict

Na enige reflectie kwamen wij op de volgende status: de Markthal is geen warenmarkt waar je ook wat kunt eten maar een Foodplaza waar je ook waren kunt kopen.

Moet je de Markthal bezoeken? Zeker. Het is een leuk dagje uit, reken op een bezoek van 3 uur als je ook even gaat lunchen. Daarna loop je even de “binnenstad” in.

Amersfoort mag zichzelf gelukkig prijzen met het gezellige stadshart!