Goed nieuws voor de frites & snackliefhebber

Vorig jaar werd Martijn Katan bekend met zijn uitspraak over een kroket. In een paginagroot artikel in de Volkskrant met de kop “Een kroket is gezonder dan u denkt”, legde hij uit dat een kroket nog helemaal niet zo ongezond is. In dit artikel meer over de kroket en andere zogenaamde (on)gezonde voeding.

Wat is nu gezond?

Martijn Katan is hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef het boek Wat is nu gezond? In dit boekje beschrijft hij wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij geeft aan wat bewezen gezond is, wat absoluut een fabel is en waarvan niet bewezen is of het gezond is. Het boekje is volgens hem belangrijk, omdat er tegenwoordig zoveel gesproken en geschreven wordt over voeding en gezondheid, dat mensen het niet meer weten. De twijfel of een appel, koffie of sinaasappelsap nou wel of niet gezond is, is na het lezen van Wat is nu gezond? verleden tijd.

Kroket vs. boterham met kaas

In het artikel in de Volkskrant werd nadrukkelijk gewezen op het feit dat het ongezonde imago van de kroket sterk overdreven is. “Vergeleken met bijvoorbeeld een boterham met kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën en veel minder verzadigd vet.” Deze uitspraak is studenten in kantines op het lijf geschreven. Wie kiest er nu een broodje kaas en laat een broodje kroket liggen, wetende dat het laatste gezonder is!

Is fruit wel zo gezond?

Veel mensen denken dat het eten van een appel of druiven gezond is, maar volgens Katan valt dat tegen. Hoewel ze weinig calorieën bevatten en dus een gezond tussendoortje zijn, bevatten ze nauwelijks vitamines. Een appel is dus wel gezonder dan een reep chocola, maar voor het aantal vitamines hoef je het niet te nemen.

Nog enkele feitjes waar nogsteeds veel twijfel over bestaat:

  • Diepvriesgroente kan net zoveel vitaminen bevatten als verse groente.
  • In de meeste fruitdranken als Frisse Fruitdrank en Taksi zit vitamine C. Met de hoeveelheid vitamine C die je dagelijks binnenkrijgt zit het dus wel goed.
  • Fritessaus verlaagt het cholesterolgehalte en bestaat voor het grootste deel uit water en plantaardige olie. Het is dus lang niet zo slecht als iedereen denkt.
  • Versgeperst sinaasappelsap lijkt dan wel heel gezond, het bevat net zoveel suiker als cola.

Niet zo gezond, maar wel lekker

Ook al is het eten van een appel of het drinken van sinaasappelsap dan niet zo gezond als je altijd dacht, het blijft natuurlijk wel lekker. En je moet toegeven, na een avondje op de bank met snacks en chocola is het heerlijk om de volgende ochtend een glas vers geperst sinaasappelsap te drinken. Je voelt je meteen een stuk gezonder!