Amsterdamse Snackbar Mash toch dicht

Het doek is gevallen voor snackbar Mash op het Gerard Douplein in Amsterdam. Sinds 2005 verweerde de eigenaar zich tegen de huisbazen, onder wie prins Bernhard jr.

001_food-image-1087510.jpeg

Sinds zondag 14 oktober zijn de letters van de gevel en staat een afscheidsboodschap op het raam, schrijft het Parool. Eigenaresse Debby Daems zegt van rechtswege niets te mogen zeggen over de zaak, behalve: ‘Hoe denkt u dat ik me voel? De zaak bestaat nu 25 jaar; ik vond het een mooi moment om een punt achter het gedoe te zetten. En verder mag ik echt niets zeggen.’

Daems en haar man, inmiddels overleden, huurden de snackbar sinds 1988. Prins Bernhard jr., zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is sinds december 2005 met vier anderen eigenaar van het pand.

Begin 2009 werd het huurcontract na 21 jaar omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, waarbij Daems een vervijfvoudiging van de huur – nu duizend euro per maand – accepteerde. Daar waren vijf jaren van gesteggel aan voorafgegaan: over de huur, het recht de snackbar in de toekomst te mogen exploiteren, vertrekpremies en een boetebeding.

Op 15 april 2009 zeiden de huisbazen de huur op, op grond van ‘dringend eigen gebruik’. De eigenaren wilden er zelf een luxueze afhaalpost voor Italiaans eten beginnen. De buurt kwam in actie met spandoeken en petities en ongeveer honderd sympathisanten kwamen naar het plein om te demonstreren.