Euro precies goed volgens Big Mac Index

De euro is precies goed gewaardeerd ten opzichte van de dollar als wordt gekeken naar de Big Mac Index van The Economist. De Big Mac was in juli in Europa omgerekend net zo duur als in de Verenigde Staten.

001_food-image-1053690.jpeg

In juli koste de Big Mac in het eurogebied gemiddeld 3,58 euro en in de USA 4,33 dollar. Daarmee is 1 euro omgerekend 1,21 dollar waard en dat was precies de wisselkoers op dat moment, meldt De Telegraaf. Ergo, de dollar en de euro waren precies goed gewaardeerd tegenover elkaar.

Vijf jaar geleden, net voor de crisis, was dat anders.  Toen was de euro nog zo’n 20 procent overgewaardeerd.  De Noorse Kroon, de duurste munt, heeft sindsdien fors ingeleverd. Toen was deze munt volgens de Big Mac Index nog 100 procent overgewaardeerd, blijkt uit een grafiek in het artikel van The Economist.  Nu is dat nog net iets meer dan 60 procent. De Noren worden op de voet gevolgd door de Zwitsers. Hun Franc wordt iets meer dan 50 procent overgewaardeerd.

Azië goedkoopst
In Azië krijg je juist ‘het meeste hamburger’ voor je  geld. De munt van China, Indonesië en Hong Kong zijn meer dan 40 procent ondergewaardeerd.