Fastfood in Noord-Amerika veel zouter dan hier

Kipnuggets zijn in de VS veel zouter dan in Europa

De kipnuggets van McDonald’s in de VS bevatten 1,6 gram zout per 100 gram, in Engeland is dat 0,6 gram. Soortgelijke hogere zoutniveaus tref je ook aan bij voedingsmiddelen als ontbijtproducten, pizza en zelfs salades. Sommige salades bevatten, door de dressing, soms wel 7 gram zout, een van de geteste pizza’s zelfs 10 gram. Veel meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die ligt hier op 6 gram per dag, In Amerika ligt de aanbevolen hoeveelheid met 2,3 gram zelfs nog veel lager.

Maar ook tussen de VS en Canada bestaan soms grote verschillen. De frites in Canada zijn bijvoorbeeld twee keer zo zout dan de ‘french fries’in de VS. Dat Europa het er goed vanaf brengt komt doordat, ook in Nederland, al langer werk wordt gemaakt van zoutreductie. Dat gebeurt in Nederland volgens een convenant waarin bijvoorbeeld ook snackfabrikanten in participeren.

In totaal werden door de onderzoekers, onder aanvoering van Elizabeth Dunford, de ingrediëntendeclaraties van meer dan 2000 items bekeken. Dat gebeurde, in zes landen met de producten van Burger King, Domino’s Pizza, KFC, McDonald’s, Pizza Hut, en Subway . De resultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

dinsdag 17 april 2012, Ron Jansen