Gezonder frietje in de maak

Frites kunnen gezonder worden door een uitvinding die is gedaan door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze hebben een manier gevonden om het zetmeel uit aardappelen zo te bewerken dat het minder snel verteert en daardoor krijg je sneller een verzadigd gevoel en eet je minder.

001_food-image-1044195.jpeg

De lange glucoseketens van zetmeel in aardappelen werken net als snelle suikers, ze geven geen verzadigd gevoel en daardoor krijg je al snel te veel calorieën binnen, volgens professor Lubbert Dijkhuizen van de universiteit Groningen.  Ze zijn daarom te vergelijken met een witte boterham die  een minder verzadigd gevoel geeft dan een bruine.  Zijn onderzoeksgroep is er in geslaagd het zetmeel om te zetten in een andere variant, een die wel te vergelijken is met een bruine boterham. Daardoor treedt een langduriger verzadigd gevoel op en daardoor wordt minder gegeten.

Ook frites is te bewerken

Ook frites zou volgens hem op deze manier bewerkt kunnen worden en daardoor zouden we er minder van eten.  De universiteit krijgt daarbij hulp van aardappelproducent Avebe die op zoek gaat naar praktische toepassingen. Overigens zal het nog wel even duren voordat de gezondere frites er zijn, dat kan volgens de onderzoekers nog wel een paar jaar duren.