Hevige sneeuwval ontregelt horeca

Hevige sneeuwval ontregelt horeca

Aan het eind van de vrijdagmiddag stond op de Nederlandse snelwegen ruim 800 kilomter file. Rijkswaterstaat en de ANWB adviseerden reizigers in – met name – het westen en midden van het land om niet meer de weg op te gaan maar een paar uur te wachten, omdat de sneeuw naar het zuiden wegtrekt.

Tweesterrenkok Ron Blaauw twitterde rond de klok van één uur ‘Gezocht met spoed!!! Medewerkster voor annuleringen’ en liet vervolgens weten voor vanavond weer ruimte te hebben in het restaurant.

Driesterrencollega Jonnie Boer van De Librije in Zwolle beantwoordde die tweet met de mededeling dat hij ‘die zojuist had aangenomen’. Toines Smulders liet via hetzelfde sociale medium weten dat zijn zaak ‘ramvol gereserveerd zat, totdat het begon te sneeuwen. De ene annulering na de andere.’

Bezorgdiensten
Bestelwebsite Thuisbezorgd.nl verwacht dat in grote delen van het land bezorgdiensten gedwongen zijn te sluiten. In het noorden van Nederland zou dat inmiddels al het geval zijn.

Mensen die wel iets bestellen, krijgen het advies dat tijdig te doen. Vanwege de sneeuwval dient namelijk rekening te worden gehouden met langere bezorgtijden, aldus Thuisbezorgd.nl.

De website verwacht dat de problemen de gehele vrijdag aanhouden en dat uiteindelijk 40 procent van de bij hen aangesloten restaurants de deuren eerder zullen gaan sluiten. Het bedrijf houdt sluitingen live bij op de website.

Langer open
Wegrestaurants, benzinestations en hotels bereiden zich daarentegen voor op extra drukte vanwege een zware spits. Medewerkers staan klaar om reizigers op te vangen die zijn gestrand en niet verder kunnen.

De vestiging van wegrestaurant De Goudereinet aan de snelweg A15 ter hoogte van Kesteren overweegt om langer open te blijven. Hotels melden op Twitter dat ze kamers vrij hebben.

Ook de horecavestigingen op en nabij treinstations en op luchthaven Schiphol gaan het drukker krijgen. Het treinverkeer is volledig ontregeld, zo reden er vrijdagmiddag geen treinen van en naar Utrecht, en Schiphol meldt vertragingen.

vrijdag 03 februari 2012, Rik Leonards