IJssalon in puin door Facebookrel Haren

IJssalon Italini heeft voor duizenden euro’s schade opgelopen tijdens de Facebookrel in het Groningse Haren. Ruiten zijn ingegooid, de ijsvitrine is beschadigd, tafels en stoelen zijn omver geschopt en het ijs zat vol metglassplinters.

001_food-image-1071715.jpeg

IJssalon Italini van vader Hilbrand en zoon Johan Arends is hard getroffen door de relschoppers. Johan maakte de rellen van dichtbij mee. ‘Ik was om 20.30 uur  van onze cafetaria in Assen naar Haren gegaan. Toen ik aankwam was de sfeer al zo dreigend en agressief dat we snel zijn gesloten.’ De ijssalon ligt op de hoek bij de kerk waar vrijdagnacht in Haren honderden relschoppers in gevecht gingen met de mobiele eenheid. Ze waren afgekomen op een op Facebook uit de hand gelopen uitnodiging voor een feest.

Toen de rellen uitbraken en uit de hand liepen werden de ruiten van de zaak ingegooid. Daardoor ontstond schade aan de vitrine en het ijs kwam vol glassplinter te zitten. Dat de salon niet is leeggeplunderd heeft Johan aan een aantal vrienden te danken. ‘Die zijn binnen gaan staan en hebben de zaak beschermd.’ Anders was de schade, die naar schatting van Arends  nu zo’n €8000 bedraagt, nog veel hoger geweest. ‘De schoenenwinkel naast ons is helemaal leeggehaald.’

Zelf is Arends tot de volgende ochtend (zaterdag) in de zaak gebleven. ‘We konden vroeg in de ochtend de boel dicht timmeren dankzij hulp van de plaatselijke Hubo.’  Toen ze later de schade opnamen barstte zijn moeder in huilen uit ‘Het werd haar even te veel toen ze de schade zag.’ Later op de zaterdag is de ijssalon gewoon weer opengegaan. ‘We zijn gaan opruimen en  hebben heel snel nieuw ijs besteld. Nadat er noodruiten zijn geplaatst zijn we later op de middag weer open gegaan.’

Er is een speciale Facebookpagina geopend met daarop foto’s en filmpjes van de ongeregeldheden om zo de relschoppers op te sporen en de schade op hen te verhalen.