Ketens groeien flink in Verenigd Koninkrijk

Restaurantketens in Groot-Brittannië groeien flink, zowel in aantallen als de omzet. Het aantal vestigingen van de Top 100 van ketenbedrijven nam vorig jaar met 4,9 procent toe tot 17.593 en de gezamenlijke omzet steeg met 5,6 procent.

001_food-image-1049459.jpeg

Het groeicijfer is bijna verdubbeld ten opzicht van een jaar eerder, blijkt uit de top 100 van groostte horecabedrijven van Groot-Brittannië. Volgens Darren Tristano van onderzoeksbureau Technomic zijn de cijfers bemoedigend.  Hij maakt er wel een kanttekening bij. Als ketens individueel worden bekeken variëren de cijfers flink, meldt QSR.com.

Als naar omzetten per categorie wordt gekeken zijn ‘hamburgers’ het grootst met een totaalomzet van 2,3 miljard pond, ruim 2,9 miljard euro. Koffie staat op twee met 1,5 miljard pond en ‘kip’ op drie met 1,1 miljard.

Het zal niemand verbazen. Ook in Groot-Brittannië is McDonald’s de grootse, met 1,9 miljard pond. Tweede is de pubketen Wetherspoon, die 1 miljard pond omzet, derde is broodjes/bakkerijketen Greggs met 708 miljoen pond.