Kinderen kiezen vooral voor het speeltje

Kinderen kiezen vooral voor het speeltje, dat ze bij een menuutje krijgen, en niet voor het type eten. Ze gaan er zelfs gezond voor eten, blijkt uit een studie.

001_food-image-1051463.jpeg

Een gezond Happy Meal met appelpartjes en water voorzien van een speeltje overtroeft frites en Coke, blijkt uit een studie van de University of Waterloo in Canada.
Wanneer kinderen de keuze krijgen voor een menuutje met stukjes appel en water of voor een menuutje met frites en Coke, beiden met een speeltje kiest slechts 19 procent voor de gezondere variant. Als het speeltje echter alleen bij het gezondere menuutje zat kiest 40 procent hiervoor, ontdekten de onderzoekers in ene studie onder 337 kinderen die een vakantie kamp bezochten.

Onderzoeker, David Hammond, oppert in de Toronto Star dat wellicht van fastfoodketens geëist moet worden dat ze voortaan alleen een speeltje bij gezonde kindermenuutjes geven, om op die manier obesitas te bestrijden.

Iets soortgelijks is al in Californië gebeurd. Daar mag in twee gemeenten alleen nog een speeltje worden gegeven als het kindermenu aan bepaalde voedingswaarden voldoet. Fastfoodketens protesteerden daar heftig tegen. McDonald’s heeft deze regeling ontdoken door het speeltje niet meer gratis weg te geven maar er tien dollarcent voor te rekenen.