McDrive viert vandaag 25-jarig jubileum

McDonald’s viert vandaag het 25-jarig jubileum van de McDrive in Nederland. Directeur Jo Sempels zet persoonlijk de 690 miljoenste bezoeker van de drive-thru in het zonnetje. Daarnaast ontvangt iedere gast vandaag bij besteding van 1 euro een gratis hamburger.

001_food-image-1072305.jpeg

De opening van de eerste Nederlandse McDrive in het Utrechtse Huis ter Heide zorgde in september 1987 voor veel files en media-aandacht. In die file veel Amerikanen vanwege de nabijheid van vliegbasis Soesterberg waar veel Amerikaanse miltairen waren gelegerd. Inmiddels hebben 144 vestigingen van McDonald’s een McDrive, waar je eten haalt zonder je auto te verlaten.

 

Elke zondagavond tussen 5 en 8 is het spitsuur langs de loketten. Het recordaantal auto’s dat per uur door een McDrive rijdt, staat op 178. Dat betekent zo’n 20 seconde per auto. Terwijl de teller loopt, neemt de eerste medewerker de bestelling op, rekent de tweede af, stelt de derde de bestelling samen en reikt de vierde deze uit aan de gasten.

 

In de Verenigde Staten bestond bij verschillende restaurantketens al sinds de jaren ’30 de mogelijkheid om vanuit de auto eten te bestellen. Het idee van de McDrive werd in 1975 in Arizona ontwikkeld omdat soldaten in uniform daar hun voertuig niet mochten verlaten en daardoor aanvankelijk dus geen eten konden kopen.

 

De jaaromzet van McDonald’s Nederland bedraag 627 miljoen euro. Ruim een derde daarvan wordt tegenwoordig behaald bij de McDrive. Sinds 1995 biedt ook concurrent Burger King de mogelijkheid om vanuit de auto te bestellen. Broodjesketen Subway is begin dit jaar begonnen met een drive-thru service.

Foto:Flickr