Mora wint castratiezaak van Varkens in Nood

Snackfabrikant Ad van Geloven/Mora mag vlees van gecastreerde biggen blijven gebruiken in de snacks. Het moederbedrijf van Mora won een rechtzaak die was aangespannen door de Stichting Varkens in Nood.

001_food-image-1054726.jpeg

Ad van Geloven zwichtte vorig jaar niet voor de druk van de Stichting Varkens in Nood. Die dreigde vorig jaar diverse afnemers van vlees van gecastreerde biggen voor de rechter te slepen en stuurde ze zelfs een uitgebreide dagvaarding.

Onder deze druk besloten vrijwel alle aangeschreven bedrijven, inclusief grote supermarkten zoals Albert Heijn en C1000, en grossiers zoals Sligro, hun inkoopvoorwaarden aan te passen. Alleen Ad van Geloven/Mora hield voet bij stuk en liet het op een rechtzaak aankomen, die vorig jaar augustus nog werd uitgesteld. De zaak diende ruim een week geleden voor de Rechtbank Breda.

Uit de afgelopen dinsdag gepubliceerde uitspraak blijkt dat Ad van Geloven gewoon vlees kan blijven gebruiken van gecastreerde biggen. Volgens de rechter kan nu nog niet worden gezegd dat castratie van biggen als onbetamelijk moet worden beschouwd. Ook omdat in de zogenaamde Verklaring van Noordwijk in 2007 is afgesproken dat castratie op termijn (2015) moet worden afgeschaft, met als tussenoplossing het verdoofd castreren van biggen.

Hans Baaij van Varkens in Nood is teleurgesteld in de rechter, zegt hij in de weekendbijlage van agrarisch nieuwsblad Boerderij Vandaag: ‘Als supermarkten hun eisen aanpassen, dan gaat de keten in een keer om. Het is triest dat Mora nu praktisch het enige bedrijf is in Nederland dat nog vlees afneemt van dieren die zijn gecastreerd, en dat ook nog op principiële gronden.’

Op een vlak kreeg de snackfabrikant overigens geen gelijk. Ad van Geloven wilde dat de rechter zou  verbieden dat organisaties als Varkens in nood te pas en onpas hun juridische pijlen richten op bedrijven zoals hen. Het zou misbruik van het procesrecht zijn. Daar is de rechter het niet mee eens.
Dat de uitspraak niet direct na de rechtzaak wereldkundig werd wijt Boerderij weekend aan het verlies van Varkens in Nood. Dat de uitspraak de publiciteit niet meteen haalde heeft alles te maken met de uitslag. Varkens in Nood zou bij een gunstige uitspraak direct de publiciteit hebben gezocht stelt radacteur Jan Braakman in het artikel dit weekend in de bijlage van vakblad Boerderij Vandaag .