Nederland krijgt ‘Week van de Friet’

Nederland krijgt een nationale Week van de Friet. De week, waarin frietjes en friturende bedrijven centraal staan moet voor het eerst in 2014 worden gehouden.

001_food-image-1084941.jpeg

De vereniging van professionele frituurders ProFri meldt dat er in principe overeenstemming is met de vier grote fritesfabrikanten in Nederland. over het houden van zo’n week. ProFri verwacht niet dat de week al in 2013 plaats heeft, maar de fabrikanten (Lamb Weston, McCain, Farm Frites en Aviko) hebben in elk geval toezeggingen gedaan om in 2014 een Week van de Friet te houden, meldt de vereniging op haar website. Aan de week zouden alle friturende bedrijven in Nederland mee mogen doen.

Al sinds jaar en dag wordt het idee van een Nationale Fritesweek geopperd. Die zou rondom de aardappeloogst koeten worden gehouden. Iedere keer bleef het bij luchtkastelen omdat de vier grote fritesfabrikanten lastig gezamenlijk rond de tafel waren te krijgen. Dat is ProFri wel gelukt, meldt de vereniging op haar website.  Zowel Lamb Weston Meijer, McCain, Farm Frites en Aviko liepen al langer met dergelijke plannen rond, maar het ontbrak hen aan een neutrale partij die het voortouw nam, stelt ProFri.

België en Groot-Brittannië kenen al jaren zulke promotiecampagnes. Al die jaren wordt met een schuin oog naar onze Zuiderburen gekeken waar een dergelijke promotieweek een groot succes is. De week wordt daar door Vlam  en Naverfri gehouden. Vlam is een agrarisch marketingbureau dat wordt gesponsord door aardappeltelers, aardappelverwerkers en de overheid en Navefri is de Nationale Vereniging van Frituristen,  de Belgische tegenhanger van ProFri. Ook Groot-Brittannië kent al jaren een National Chipsweek die wordt gehouden door de aardappelsector.