New York verbiedt ‘grote’ frisdrank volgend jaar

Volgend jaar mogen in New York geen suikerhoudende (fris)dranken geserveerd worden in porties groter dan 16 ounces, bijna een halve liter. Als het aan de Board of Health en burgemeester ligt gaat de regel in maart in.

001_food-image-1067644.jpeg

Restaurants, deli’s, cafetaria’s, theaters en kramen. Geen van allen mogen ze vanaf maart volgend jaar suikerhoudende (fris)dranken verstrekken in porties groter dan 16 ounces, bijna een halve liter. De regel geldt voor dranken die meer  dan 25 kilocalorieën per 8 ounces bevatten. Dranken die voor meer dan de helft uit melk bestaan en ongezoete vruchtensappen blijven buiten schot. De regel geldt voor alle bedrijven die een foodservice-vergunning hebben van de stad New York. Ze gaat niet op voor supermarkten en convenience stores (gemakswinkels).

Met de regel, die fanatiek wordt ondersteund door burgemeester Michael Bloomberg,  wil de Board of Health het overgewicht bij de bevolking bestrijden. Zestig procent van de volwassenen en veertig procent van de kinderen in New York hebben overgewicht.

Bevolking en industrie tegen

Volgens een peiling is zes van de tien New Yorkers tegen de maatregel. Naar verwachting wordt de maatregel door de frisdrankindustrie en andere belanghebbenden bij de rechter aangevochten. Dat de frisdrankindustrie over veel geld beschikt schrikt burgemeester en miljardair Bloomberg niet af. ‘Ik heb eerder al 600 miljoen dollar van mijn eigen geld in de bestrijding van de tabaksindustrie gestoken’, is hij strijdvaardig.

Porties flink aanpassen

Als de maatregel inderdaad wet wordt zullen fastfoodketens hun porties flink moeten aanpassen. De kleinste frisdrank bij White Castle bevat al 20 (bijna 0,6 liter) ounces. De maat van de bekers loopt vervolgens op naar 32 en 44 ounces, respectievelijk 0,95 en 1,3 liter. Ook koffieketen Starbucks vreest de maatregel. Koffiedranken zoals Frappucino’s worden verrijkt met suikerhoudende siropen.