Opleidingsmodule overvallen voor horeca

De landelijke bestrijding van overvallen werpt zijn vruchten af, maar bij cafetaria’s en restaurants is juist sprake van een stijging. Daarom is er een online opleidingsmodule voor de horeca gelanceerd, waarmee medewerkers leren hoe ze met een overval om moeten gaan.

001_food-image-1053310.jpeg

Dat stelt landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap van de politie, bij de lancering van een online opleidingsmodule voor de horeca, meldt de Stentor. Sinds in 2010 de Taskforce Overvalcriminaliteit werd ingericht is er sprake van een constante daling van het aantal overvallen, maar niet bij cafetaria’s en restaurants.

De nieuwe opleidingsmethode voor de horeca is ontwikkeld op initiatief van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Het is een e-learningmodule (‘raad en daad’), waarmee horecamedewerkers een beeld krijgen van hoe te handelen bij een overval. Het advies: ga niet heldhaftig in de tegenaanval.

Van der Stap: ‘Ik had laatst een ‘conflictje’ met staatssecretaris Teeven, die zegt dat je je bij een overval moet kunnen verdedigen.’ Teeven zei dat na het incident in Diessen waarbij de overvaller omkwam, volgens de staatssecretaris ‘inbrekersrisico’.

‘Als je er met een honkbalknuppel op wilt slaan moet je wel zeker weten dat je wint’, aldus Van der Stap. ‘En woningovervallers zijn soms erg gewelddadig. Dat geldt met name bij horeca-ondernemers die geld mee naar huis nemen. Als daar criminelen langskomen, gaan ze tot het einde door.’