Opnieuw onenigheid over CBS-cijfers horeca

De cijfers die het CBS hanteert zijn chronisch overgewaardeerd. Dat zeggen het Food Service Instituut Nederland (FSIN) en Foodstep in een gezamenlijk persbericht.

001_food-image-1054803.jpeg

Een dag na de publicatie van de CBS-cijfers komen het Food Service Instituut Nederland (FSIN) en Foodstep, net als bij vorige gelegenheden, met forse kritiek. ‘Er is sprake van een chronische overwaardering door het CBS, stelt het FSIN. ‘Wij krijgen veel vragen van onze leden over de ‘rare’ cijfers van het CBS’, meldt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink (foto).

Waar het CBS een plus van 2 procent signaleert voor de horeca zien FSIN/Foodstep de omzet  juist dalen met hetzelfde cijfer, een verschil van 4 procent. Fastservice en de drankensector doen het zelfs nog slechter met respectievelijk -5 en -3 procent.

Min 4 procent voor hele jaar
De daling komt doordat er minder bezoekers komen. Daardoor daalt ook het volume met 2,5 tot 3 procent. De belangrijkste oorzaak, volgens Grievink: ‘het extreem lage consumentenvertrouwen.’ Ook zijn de stijgende prijzen, die worden veroorzaakt door stijgende grondstoffenprijzen, debet aan de mindere bestedingen. ‘Als we al deze dingen samen nemen, geloven we als FSIN dat eind 2012 het volume in de buitenhuisconsumptie zelfs met 4 procent zal dalen.’