Tegenwind voor McDonald’s

Voor het eerst in jaren heeft hamburgerketen McDonald’s de wind niet mee. Voor de maand juli rapporteert de keten een omzetstilstand na jaren van groei.

001_food-image-1046903.jpeg

De same store sales, de wereldwijde omzet in vestigingen die een jaar of langer open zijn, is voor het eerst in Juli hetzelfde als dezelfde maand een jaar eerder. In juli liepen ze in Amerika met 0,1 procent terug. Europa en Azië-Pacific noteerden 0,6 en 1,5 procent achteruitgang in de omzet. Een opmerkelijke ommekeer want de afgelopen jaren noteerde de grootste restaurantketen ter wereld iedere maand groeiende same store sales.

Volgens analisten zijn er een paar oorzaken: de economische tegenwind speelt een rol maar ook de concurrentie van Burger King, Wendy’s, Taco Bell en anderen speelt een rol. Bijvoorbeeld Burger King heeft het menu drastisch onder handen genomen en plukt daar nu de vruchten van en Wendy’s meldt voor het tweede kwartaal 3 procent omzetwinst. Volgens het management van McDonald’s zijn het vooral de macro-economische omstandigheden die de stilstand veroorzaken.