Toekomst Vlaams Friethuis in Amsterdam onzeker

De bekende Amsterdamse bedrijf Vlaams Friethuis in het centrum van de hoofdstad dreigt te verdwijnen. De gemeente wil een eind maken aan loketverkoop in het centrum en stelt eisen aan potentiële kopers van de beroemde frietzaak.

001_food-image-1041737.jpeg

De huidige eigenaresse van Vlaams Friethuis wil de zaak verkopen. Maar de gemeente laat weten dat een nieuwe eigenaar geen vergunning krijgt voor de huidige zaak, tenzij er bouwkundige aanpassingen aan het kleine bedrijf worden gedaan.

Zo moet de toonbank dan 80 centimeter naar binnen worden geplaatst, zodat er een voordeur geplaatst kan worden. Voor een bedrijf van 10,5 vierkante meter oppervlak met veel wachtende bezoekers zoals het Vlaams Friethuis is dat nagenoeg onmogelijk.

Ondernemingen in Amsterdam die op dit moment loketverkoop of openpuiverkoop hebben, mogen dat blijven doen. Een nieuwe ondernemer mag volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat niet meer. Amsterdam hanteert hierbij het zogeheten uitsterfbeleid.

Inmiddels mengen politieke partijen zich in de strijd om het Vlaams Friethuis. Daarbij wordt vooral naar elkaar gewezen. De advocaat van de potentiële kopers heeft in De Telegraaf laten weten zich te verbazen over het gemeentelijke beleid.