Top 10 foodservice-omzet gedomineerd door Amerikanen

De Top 10 van foodservice bedrijven, als wordt gekeken naar de totaalomzet van de vestigingen, wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Het enige niet Amerikaanse bedrijf in de top 10, het Japanse Seven i Holdings, is te vinden op plaats vier.

001_food-image-1059455.jpeg

De ranglijst van het Amerikaanse vakblad Nation Restaurant News wordt uiteraard aangevoerd door McDonald’s, met een ketenwijde restaurantomzet van 85,94 miljard dollar. Nummer twee, Yum! Brands (onder meer PizzaHut en KFC) volgt op gepaste afstand met 41,48 miljard dollar. Nummer drie is  Doctor’s Associates (Subway) met 16,65 miljard.

Pas op plaats vier is het eerste niet Amerikaanse bedrif te vinden, Seven i Holdings, met 16,36 miljard dollar omzet. En hoezo niet Amerikaans, Het bedrijf maakt het overgrote deel van d eomzet met 7-Eleven, een van oorsprong Amerikaanse keten van gemakswinkels.

De dominantie van Amerikaanse bedrijven in foodservice wordt extra onderstreept als de Top 25 van Amerikaanse bedrijven wordt vergeleken met de Top 25 van niet Amerikaanse. De Amerikanen zijn goed voor een omzet van 264,94 miljard dollar, vier keer zoveel als de 65,94 miljard van de Top 25 niet-Amerikaanse ketens.