AD Friettest 2013: van Gogh heeft een nette 8,5!

Artikel Zaterdag 20 april in het AD

Artikel AD

Artikel AD

Na het winnen van de AD Fritestest belandden Arn Zuyderduin en zijn team van Vlaams friteshuis ‘van Gogh’ in een achtbaan waar geen houden meer aan was. Media-aandacht, nominaties voor andere prijzen, de opening van een tweede zaak, maar bovenal: topdrukte. Nu de Amersfoortse friteszaak is gezakt naar de zestiende plaats, is dat allerminst reden om een tandje terug te schakelen. ,,We gaan lekker zo door.”

Dertien jaar lang was ‘van Gogh’ ‘gewoon’ een friteszaak in Amersfoort. Binnen de stadsgrenzen geroemd om zijn zelfgemaakte patat, maar daarbuiten onbekend. Dat veranderde vorig jaar van de één op de andere dag toen ‘van Gogh’ de AD Fritestest won. Plotseling kwamen liefhebbers van heinde en verre naar de Langestraat om de nummer 1 frites van Nederland te proeven. Dikke rijen vormden zich voor de zaak en Zuyderduin en zijn mannen maakten overuren.

,,Ik zie de jongens nog met dunne bekkies staan na een paar dagen keihard werken,” blikt Zuyderduin terug. ,,Het winnen van de AD Fritestest bleek een gigantische impact te hebben. Die topdrukte was een uitdaging, maar daar zijn we goed mee omgegaan. De kwaliteit heeft er zeker niet onder geleden.”

Zuyderduin werd overspoeld met mooie reacties van mensen uit het hele land en dan was er ook nog de vele media-aandacht. Televisie, radio, kranten, internetsites: allemaal jaagden ze op quotes van de friteskoning van Amersfoort.

,,Na jaren van kleine stapjes maakten we prompt een grote sprong. Ineens was daar de enorme erkenning voor wat we doen,” zegt Zuyderduin, die zichzelf een ‘vakidioot’ noemt. ,,Dertien jaar lang gaat het goed, groeien we elk jaar licht, maar voelt het op een gegeven moment toch vooral als gewoon. Sinds we de fritestest hebben gewonnen denk ik: het is misschien toch niet zo gewoon wat we doen.”

Na de topdrukte van de eerste weken na de uitslag van de AD Fritestest 2012 opende Zuyderduin zijn tweede zaak in Amersfoort, aan de Arnhemsestraat. Ook daar vindt de ambachtelijk bereide frites van ‘van Gogh’ gretig aftrek.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was werd Zuyderduin door het ondernemersnetwerk OnderNamen ook genomineerd voor de titel ‘Machtigste Amersfoorter’. Hij eindigde als tweede, maar wel mooi vóór burgemeester Lucas Bolsius. ,,Ik moest er vooral heel erg om lachen. Ik dacht: waar hebben ze het over, een patatbakker… Maar leuk was het natuurlijk wel.”

In de nieuwe AD Fritestest is ‘van Gogh’ afgedaald naar de zestiende plaats. Even baalde Zuyderduin, maar nu is hij blij met het cijfer 8,5 voor zijn frites. ,,In eerste instantie was het een domper. Jeetje, wat een val. Maar frites maken blijft mensenwerk en je hebt te maken met een natuurproduct. Met een 8,5 zitten we gewoon nog harstikke goed. We gaan lekker zo door.”We gaan er voor!

We gaan er voor!

 

We hebben ook gezorgd dat we niets aan het toeval overlaten:

  • De aanvoer en opslag van onze aardappels is verbeterd. Zo blijven onze “piepers” van topkwaliteit. We investeerden in een mooie opslagmethode.
  • Het schillen van de aardappels is in kaart gebracht. Anders dan andere fritesbakkers laten wij een schilletje aan de aardappels zitten. Lekker en dat schilletje geeft net wat meer karakter aan onze frites.
  • Dit jaar hebben we tijdens de grote piekdrukte (een rij van 20 meter voor de kassa is geen uitzondering!) en de nieuwe aardappel (kwetsbaar door het hoge vochtgehalte) moeten vaststellen dat we incidenteel teveel kleine stukjes serveerden. We investeerden in nieuwe snijmachines en messen en hebben door een verbeterde doorloop van voorgebakken frites (die overigens nooit langer dan een 1 uur bewaard wordt) de kleine stukjes problemen opgelost. Waar we kunnen verwijderen we de kleine stukjes. We zullen ze gelukkig ook nooit helemaal uit kunnen bannen, want juist die kleine knapperige frietjes zijn zeer smakelijk! Verwacht geen fabrieksfrites bij ons!
  • Zouten: vroeger werkten wij met de zoutbus. Echter: geen zichzelf respecterend kok gebruikt een zoutstrooier. Wij dus ook niet meer. We investeerden 1 euro in een originele Keulse Pot voor ons zout. We hebben het zouten nu letterlijk in de hand!
  • We zijn ons als fritesscheppers bewust dat we een naam hoog te houden hebben. We hebben onszelf aangeleerd om veel meer te vragen aan onze fritessnoepers of de frites naar wens is. Dit is leuk om te doen! De antwoorden zijn eigenlijk altijd positief. Door deze vraag komen onze klanten met elkaar in gesprek, we kunnen informatie verstrekken over het verschil tussen mayonaise en fritessaus etc. We leveren hierdoor veel meer een beleving!

Afgelopen jaar hebben we ontzettend veel aandacht gekregen van onze klanten en in de media. Het was een ontzettend leuk maar zwaar jaar, ook omdat we al bezig waren met een tweede vestiging aan de Arnhemsestraat 13. We hebben dus kogelhard gewerkt met zijn allen. Paul en Tim hebben de drukte geweldig goed opgepakt, geholpen door onze part-timers die zonder uitzondering geweldige patat hebben gebakken. Ze mogen trots op zichzelf zijn.

Inmiddels draait de zaak aan de Arnhemsestraat naar tevredenheid en hebben we afgelopen maanden het pand aan de Langestraat waar nodig aangepakt. Alles ligt er weer keurig bij. Veel belangrijker is dat we de organisatie op orde hebben. Dus: WE GAAN ER IN 2014 WEER VOOR!

Winnaar 2013: Jack Snack uit Den Haag

Het Algemeen Dagblad heeft  ook dit jaar een AD Friettest gehouden.  Natuurlijk wilden wij dit jaar ook weer de prijs verdienen door de lekkerste patat van Nederland te bakken. Dat is helaas niet gelukt. Jammer, want we hebben er keihard ons best voor gedaan. Dit jaar mag Jack Snack uit Den Haag zich de de Beste Patabakker van Nederland noemen!

Jack: van harte! 

Jack Snack Den Haag: Winnaar van de AD Friettest 2013

 

2 reacties op “AD Friettest 2013: van Gogh heeft een nette 8,5!”