Dit is echt een gerecht uit de slowfood keuken dus begin 2 tot 3 dagen van tevoren!

dag 1 marineren
dag 2 stoven en afkoelen
dag 3 opwarmen en eten.

Download hier het recept voor Stoofvlees zoals Frituur Van Gogh dat maakt

Boodschappen voor 4 personen:
1kg runderriblappen
500 gram uien
6 laurierbladeren
4 kruidnagels
200 cc azijn
3 flinke eetlepels stroop
5 flinke plakken ontbijtkoek
peper en zout
evt maizena

1. Doe het vlees in een braadpan met de in stukken gesneden uien,
2. Overgiet dit met azijn en water tot het vlees onder staat.

3. Voeg de laurier en kruidnagel toe.Zet de pan gekoeld weg voor een nachtje. Schrik niet, het vlees kan grs van kleur worden! Dit komt door de azijn en maakt je vlees juist heerlijk zacht.

4. De volgende dag zet je de pan op het vuur en brengt je het geheel aan de kook. Als het mengsel even flink heeft gekookt, zet je de warmtebron helemaal laag en laat het lekker een klein dagje staan pruttelen. Roer regelmatig!

De naam stoofvlees zegt het eigenlijk al: een stoof is een oud woord voor kachel. Vroeger zette je de pan de hele dag op de kachel… Die warmte was toch gratis en langzaam werd het vlees zo lekker mals. Als j een kachel hebt kan je die prima gebruiken om te stoven.

5. Tijdens het stoven kijk je af en toe of het vlees uit al elkaar valt. Als dat zo is roer je de ontbijtkoek en de stroop door het mengsel. Proef het vlees en breng op smaak met peper en zout. Voor wat meer zuur kan je wat azijn toevoegen. Vind je het wat te zuur? Juist, voeg wat stroop of bruine suiker toe. Wanneer je je resultaat wat te dun vindt gebruik je wat maïzena om de saus wat te binden (let op: maïzena aanmaken met koud water!). Kook nog even door en laat afkoelen.

Nog een laatste tip. Zorg dat je het vlees op de derde dag goed verwarmd en laat het niet aanbranden.

Serveer met verse frites en appelmoes.
Succes!